StudioVondst_verpakking_afval_Blog

Verduurzaming: wat is de rol van Studio Vondst?

Afgelopen week stond ik met mijn neus boven op een verpakking met mijn design dat als een verloren stukje afval op straat lag. Boem, keiharde reality check. Ik en waarschijnlijk velen met mij weten al heel lang: dit moet anders. 

AH_VERPAKKING_AFVAL_Blog

Het mooie is dat er een uitweg is. Er zijn aspecten die veranderd en verbeterd kunnen worden. Recycle, rethink, reuse en renew zijn de vier pijlers. Daar probeer ik in het ontwerpproces op te bouwen, naast natuurlijk zorgen dat een ontwerp visueel aantrekkelijk is. Per product en bedrijf moet je kijken wat de beste optie is om zo duurzaam mogelijk te kunnen produceren. 

Samenwerken voor een duurzame toekomst

Duurzaam verpakken sluit mooi aan bij de visie om te werken met duurzame merken. Ik verdiep mij in de mogelijkheden om zo te kunnen helpen bij de keuze voor het soort verpakking. Dat is niet altijd eenvoudig, want je moet de hele levenscyclus van de verpakking bekijken. Soms sta ik als ontwerper voor een grote uitdaging als het gaat om verpakking. 

StudioVondst_verpakking_Blog

Een van die grote uitdagingen was de verpakking van de Hako Mundial Raamkruk van J.P.M. Kok. We hadden een nieuwe 3D-ontwerp nodig om duurzaam te verpakken, maar hoe pak ik dat als 2D-ontwerper aan? Het uitwerken van het idee doe ik samen met andere experts. Voor de raamkrukverpakking van J.P.M. Kok heb ik bijvoorbeeld samengewerkt met industrieel ontwerper en packaging designer Keetje Wantenaar. Met verpakkingsproducent Winnubst bv zijn we tot een volledig kartonnen doosje  gekomen zonder lijmranden en dat uit één deel bestaat voor minimaal materiaalgebruik. Daarnaast moest het product goed zichtbaar zijn en de bijhorende losse onderdelen in worden verpakt. Nu willen we nog de laatste stap maken naar duurzamer papier.

Samen maken we de wereld een stukje mooier

Er komen steeds meer alternatieve verpakkingsmaterialen en ideeën op de markt. Het is een groeiende branche die met fantastisch leuke en fraaie oplossingen komt. Duurzaam verpakken en verleiden gaan hand in hand. Net als de samenwerking met andere experts. Samen maken we de wereld een stukje mooier. Letterlijk én figuurlijk.

Liefs,

Thirza

Tip: Voor grondig onderzoek kun je terecht bij Kennisinstituut duurzaam verpakken https://kidv.nl/advies-op-maat