Studio Vondst - over Thirza Kok

Samen sterk: hoe Studio Vondst duurzame verpakkingen ontwikkelt

Met familie moet je niet samenwerken, beweert men wel eens. Dat was dus precies wat ik deed toen ik een opdracht kreeg voor J.P.M. Kok. Het bedrijf dat mijn opa begon en nu wordt gerund door mijn vader en oom. Als klap op de vuurpijl deed ik de opdracht met mijn achternicht Keetje Wantenaar. 

Keetje is industrieel ontwerper en packaging designer. Voor mij is er één gouden duo: packaging design en illustratie. Deze combinatie maakt een verpakking levendig en geliefd. Met een illustratie kun je op een snelle en leuke manier communiceren wat je product is en waar je als merk voor staat. Maar er is meer in packaging wereld wat mij trekt: duurzaamheid.

Familieproject

Dat kwam allemaal op een bijzondere manier samen in de opdracht van J.P.M. Kok. Ze handelen in hang- en sluitwerk. Nu hoor ik je denken: maar dat past toch niet bij wat Studio Vondst doet? Het tegendeel was in dit geval waar: samen met Keetje kon ik een prachtige meerwaarde leveren met een duurzame verpakkingsontwerpen.

Bijvoorbeeld de verpakking voor de Q-lon Tochstrippen. Gewoon in een kartonnen doosje. Een groot succes, want met dit design verkochten ze de eerste maand meer dan in het hele jaar ervoor.

Eisenlijst voor duurzaamheid


Het werd nog boeiender toen ik de opdracht kreeg om een duurzame verpakking te ontwerpen voor een raamkruk. Deze wordt geleverd met kleine losse onderdelen. De eisenlijst: het product moet zichtbaar zijn, er mag geen plastic en lijm worden gebruikt, moet eenvoudig te vouwen zijn en het product beschermen. Daar bovenop moest het ook nog uit zo min mogelijk onderdelen bestaan.

Keetje en ik zijn aan de slag gegaan. Na veel schetsen, koffie, denkwerk, knippen, vouwen en lol een geslaagd project. Met ons concept zijn we naar een producent gestapt die ons kon helpen met de laatste verfijningen en mag het resultaat er zijn: het voldoet aan alle punten! De meerwaarde: Een efficiënte, betaalbare, goed te recyclen verpakking met een opvallend design en een vaarwel tegen plastic folie zakjes. 

Ook de stap richting een duurzame verpakking zetten? Samen kunnen we impact maken!